Αλέξης Σαββόπουλος

Ένα δύσκολο τεστ και συνάμα μια μεγάλη ευκαιρία για τον Άρη

Ο Αλέξης Σαββόπουλος αναλύει τα δεδομένα με τα οποία ο Άρης "κατεβαίνει" στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Ποια τα ζητούμενα για τους κίτρινους σε αυτό το δύσκολο τεστ και γιατί είναι μια ευκαιρία...

Το πιο σημαντικό παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής στροφής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ διεξάγεται την Κυριακή στη Λεωφόρο ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη. Δηλαδή ανάμεσα στον πρωτοπόρο, αήττητο και... φορτσάτο Παναθηναϊκό και τον γεμάτο σκαμπανεβάσματα φετινό Άρη.

Το σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα δημιουργήσει νέους συσχετισμούς στο βαθμολογικό πίνακα, ξέχωρα από τον αντίκτυπο που θα έχει σε αμφότερες τις ομάδες. Αν επικρατήσουν οι γηπεδούχοι, διευρύνοντας το σερί τους στις εννέα νίκες, ξεπερνώντας το εμπόδιο ακόμη μιας ομάδας του Big-5, θα εδραιώσουν την πεποίθηση ότι φέτος ενδέχεται να είναι η χρονιά τους και ότι μπορούν να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής.

Ήδη έχουν κερδίσει με ανατροπή ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και υποδέχονται με φουσκωμένη αυτοπεποίθηση μια ακόμη ομάδα που έχει την ικανότητα να προκαλέσει τους πρώτους τριγμούς στα ακλόνητα μέχρι σήμερα «πράσινα» θεμέλια.

Αν, από την άλλη βγάλει διπλό η ομάδα του Πάρντιου, το πρωτάθλημα θα αποκτήσει νέο ενδιαφέρον στην μάχη της κορυφής και θα αμφισβητηθεί για πρώτη φορά η μέχρι σήμερα ξεκάθαρη υπεροχή του Παναθηναϊκού έναντι του ανταγωνισμού. Βέβαια αυτό το τελευταίο, στην παρούσα φάση ουδόλως μοιάζει να απασχολεί το γκρουπ του Πάρντιου.

Ο Άρης αναζητεί το πρώτο μεγάλο δικό του αποτέλεσμα στη σεζόν για τους δικούς του πολύ σοβαρούς λόγους. Έκανε ένα στο γήπεδό του κερδίζοντας τον προβληματικό φετινό Ολυμπιακό, αλλά δεν έδωσε συνέχεια χάνοντας με κατεβασμένα χέρια από Βόλο και ΑΕΚ, κάνοντας βήματα πίσω.

Εφόσον κερδίσει στη Λεωφόρο και σπάσει το αήττητο του πρωτοπόρου, θα αποδείξει με τον πλέον σαφή τρόπο σε όλους ότι παραμένει μια από τις καλύτερες ομάδες της λίγκας, την οποία κακώς έχουν ξεγράψει οι περισσότεροι.

Ο Άρης το έχει ξανακάνει. Ειδικά τις δυο προηγούμενες σεζόν έκανε “καθαρές” νίκες και καλές εμφανίσεις στο Λεκανοπέδιο απέναντι και στους τρεις του τέως ΠΟΚ. Ήταν η πιο ανταγωνιστική ομάδα από όλες, αυτή που έπαιζε καλό ποδόσφαιρο που εκτιμήθηκε από ειδικούς και μη του αθλήματος. Βέβαια, ο φετινός Άρης δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της προηγούμενης διετίας. Παραμένει όμως ένα αξιολογότατο γκρουπ ποδοσφαιριστών με ισχυρό κίνητρο να επανεκκινήσει τη σεζόν.

Για τον Άρη είναι ξεκάθαρα ένα τεστ. Αντοχών, ικανότητας, προσωπικότητας και χαρακτήρα. Σε μια δύσκολη έδρα, σε ένα γεμάτο και φανατισμένο γήπεδο και -να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Οι πιο πολλοί βλέποντας αυτό το φετινό κρύο-ζέστη του Άρη, δεν πιστεύουν ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπορεί να πάρει αποτέλεσμα την Κυριακή. “Πατούν” στα γνωστά και καταγεγραμμένα από όλους φετινά αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας του Πάρντιου, απέναντι στο σαφώς πιο δεμένο και ομοιογενές γκρουπ του Γιοβάνοβιτς. Ίσως δεν έχουν άδικο.

Ποτέ όμως δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο τα προγνωστικά. Ενδεχομένως όλο αυτό να λειτουργήσει διεγερτικά στους ποδοσφαιριστές του Άρη. Να τους προσφέρει το έξτρα κίνητρο που πάντα είναι καλοδεχούμενο.

Για να φύγει η ομάδα του Πάρντιου από τη Λεωφόρο με θετικό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να κάνει ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι. Κυρίως αμυντικά. Στην αμυντική της συνοχή στηρίχτηκε τα προηγούμενα χρόνια και όχι στη δεδομένη ποιότητα που διέθετε πάντα στην επίθεση, ακόμη και αν δεν διέθετε τον σέντερ φορ με το εύκολο γκολ.

Η ασφάλεια που προσέφερε η μεσοαμυντική λειτουργία υπήρξε ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο χτίστηκε η καλή πορεία των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα την κατάληψη της 3ης θέσης στις δυο τελευταίες σεζόν.

Η παρουσία του Ετέμπο είναι μια καλή είδηση που την είχε ανάγκη. Μόνο που στη Λεωφόρο θα χρειαστεί τη βοήθεια, το καθαρό μυαλό και την πιστή εφαρμογή του πλάνου από όλους. Έχει πολύ πρόσφατο το πάθημα από την ΑΕΚ και τον οδηγό του τι δεν πρέπει να κάνει.

Ο Παναθηναϊκός είναι κι αυτός πολύ πιεστικός στο δεύτερο μισό του αντιπάλου του, παίζει ποδόσφαιρο κατοχής και όταν την χάνει επιδιώκει την γρήγορη ανάκτησή της. Άρα η αποφυγή των αβίαστων λαθών είναι το πρώτο SOS μαζί με την καλή κυκλοφορία, τις καλές άμυνες και φυσικά το καθαρό μυαλό.

Δεν ξέρω ποιους θα επιλέξει ο Πάρντιου για το βασικό σχήμα, ιδίως από τον Ετέμπο και προς τα μπροστά. Ξέρω όμως ότι όσοι επιλεγούν μαζί με την πεντάδα στην άμυνα που έπαιξε κόντρα στον Ιωνικό, έχουν μια ευκαιρία την Κυριακή να γυρίσουν τον διακόπτη και να βάλουν το κιτρινόμαυρο βελάκι ξανά στην ένδειξη… UP!

ΥΓ. Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Σταύρο Καλαφάτη για το νέο γήπεδο του Άρη, όσοι παραβρέθηκαν κατάλαβαν καλά ότι εκ μέρους της ΠΑΕ αναλαμβάνει έντονη δράση μαζί με τον Θόδωρο Καρυπίδη και η αδερφή του Ειρήνη η οποία ήδη τρέχει μαζί με τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ κάποια σημαντικά ραντεβού στην Αθήνα με φορείς της Πολιτείας και της κυβέρνησης. Αν αυτό σημαίνει ότι μπαίνει ελαφρώς στο περιθώριο ο Νικόλας Τριμμάτης θα φανεί. Δεν πρέπει να αποκλειστεί πάντως....


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x